Ορειβατικό Πυροβόλο Έρχαρτ 77 χλστ., Υπόδειγμα 1915

mail Home Page

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 

Βασικά Χαρακτηριστικά

Ορεινό ταχυβόλο με ραβδωτή κάνη, υδροπνευματικό σύστημα οπισθοδρόμησης – το πρώτο “μεταβλητής οπισθοδρόμησης” – και κλείστρο έμφραξης κάθετο στον άξονα του όπλου. Το πυροβόλο ήταν λυόμενο και λυόταν σε τρεις φόρτους των 175 χλγρ. περίπου, φερόμενους από ίππους. Εναλλακτικά μπορούσε να κινηθεί και ως ιππήλατο και συρόταν από ένα (1) άλογο. Στην περίπτωση αυτή συνοδευόταν από βλητοφόρο χωρητικότητας 36 οβίδων. Είχε το χαρακτηριστικό ότι τα σωληνωτά σκέλη του πυροβόλου είχαν δύο θέσεις, με αποτέλεσμα, όταν ήταν πλήρως εκτεταμένα να μειώνεται ελαφρά η δυνατότητα ανύψωσης του σωλήνα.

Ιστορικό

Ως πυροβόλα Έρχαρτ αναφέρονται δύο τύποι πυροβόλων που παρήγαγε η εταιρεία Ράινμετάλ και που είχε σχεδιάσει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Χάινριχ Έρχαρτ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τύπος του ελαφρού ορειβατικού πυροβόλου Έρχαρτ των 75 χλστ.

Το 1904 ο Έρχαρτ ανέπτυξε ένα μάλλον προηγμένο για την εποχή ελαφρύ, λυόμενο ορειβατικό πυροβόλο το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε από τον γερμανικό στρατό, ο οποίος άλλωστε δε χρησιμοποιούσε ορειβατικά πυροβόλα προ της ενάρξεως του Α΄ΠΠ. Η μοναδική ευρέως αναφερόμενη προμήθεια του τύπου φαίνεται να αφορούσε 12 πυροβόλα που απεστάλησαν στα αποικιακά γερμανικά στρατεύματα της Δυτικής Αφρικής.

Η παρουσία του πυροβόλο αυτού στον κεμαλικό στρατό αποτελεί ένα μικρό μυστήριο, ενώ και απλή ταυτοποίηση του όπλου είναι δύσκολη.

Από την Τουρκία αναφέρεται η αγορά τεσσάρων (4) ορειβατικών πυροβόλων Ράινμετάλ των 75 χλστ. Υποδείγματος 1910, το έτος 1910 (Ράινμετάλλ και Έρχαρτ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απλώς διαφορετικές ονομασίες του ιδίου πυροβόλου). Ο μικρός αριθμός πιθανόν να υποδηλώνει την αγορά για διεξαγωγή συγκριτικών δοκιμών, δεδομένου ότι κατά τη χρονιά αυτή ο οθωμανικός στρατός διεξήγαγε εκτενείς συγκριτικές δοκιμές μεταξύ των πυροβόλων των εταιρειών Σκόντα, Σνάιντερ, Ράινμέταλ και Σαιν Σαμόν, που το επόμενο έτος οδήγησαν σε μεγάλη προμήθεια του ορειβατικού πυροβόλου Σνάιντερ-Δαγκλής. Επισημαίνεται, όμως, ότι το πυροβόλο της αγοράς του 1910 έχει κάνη 16 διαμετρημάτων ενώ το Υπόδειγμα 1904 έχει κάνη 17 διαμετρημάτων. Πιθανότατα αυτό αποτέλεσε εξέλιξη του αρχικού πυροβόλου, η οποία πωλήθηκε σε σημαντικές ποσότητες και στη Νορβηγία το 1911. Κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ η Γερμανία φαίνεται να παρέδωσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 18 ακόμη πυροβόλα του ιδίου τύπου (Υπόδειγμα 1914, 17 διαμετρήματα – προφανώς ελαφρώς τροποποιημένη παραλλαγή), καθώς και 28 ορειβατικά Ράινμετάλ των 77 χλστ. Υποδείγματος 1915, και αυτό 17 διαμετρημάτων. Το τελευταίο μάλλον αποτέλεσε προσαρμογή του πυροβόλου στο διαμέτρημα των 77 χλστ που η Γερμανία χρησιμοποιούσε σε μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με άρθρο του σχη Κενάν στην τουρκική "Γενική Στρατιωτική Επιθεώρηση" του Σεπτεμβρίου 1934, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στην Ανατολία πενήντα τέσσερα (54) πυροβόλα, αριθμός που είναι ασύμβατος με τα προηγούμενα στοιχεία, ειδικά αν ληφθεί υπ΄όψιν ότι από τα οθωμανικά πυροβόλα, οκτώ είναι λάφυρα του ΕΣ που τίθενται σε υπηρεσία οκτώ (8). Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι τα πυροβόλα Έρχαρτ αποτέλεσαν τον τρίτο τύπο ελαφρού ορειβατικού πυροβόλου του κεμαλικού μεραρχιακού πυροβολικού.

Στους πίνακες αλλά και στη Βασική Περιγραφή παρουσιάζεται το πυροβόλο Έρχαρτ 75 χλστ. Υποδείγματος 1904 που κατά πάσα πιθανότατα υπήρξε το βασικό υπόδειγμα το οποίο παράλλασαν όλα τα υπόλοιπα.

Φωτογραφίες

 

Εικόνα 1: Φωτογραφία ορειβατικού πυροβόλου Έρχαρτ των 75 χλστ.

από τις αποικιακές γερμανικές δυνάμεις της Αφρικής.

 

 

Εικόνα 2: Φωτογραφία του ορειβατικού Έρχαρτ των 75 χλστ. με το ασπίδιο πλήρως ανεπτυγμένο.

 

Εικόνα 3: Απεικόνιση του Ορειβατικού Έρχαρτ των 75 χωρίς το παρέκταμα, τρόπος με τον οποίον η κλίση του σωλήνα έφτανε τις 38 μοίρες.

 

Εικόνα 4: Απεικόνιση του πυροβόλου με το αρθρωτό παρέκταμα.

 

Εικόνα 5: Τουρκικό λάφυρο των Βρετανών στην Παλαιστίνη: Ορειβατικό

Ράινμεταλ των 77 χλστ.  Πιθανότατα ο τύπος του αναφερομένου Έρχαρτ, με

το ασπίδιο να λείπει.

 

Εικόνα 6: Οθωμανικά Έρχαρτ των 75, βρετανικά λάφυρα από τις επιχειρήσεις της Παλαιστίνης