Όλμος Κρουπ των 6'', Υπόδειγμα 1886

mail Home Page

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 

Βασικά Χαρακτηριστικά

 

Πρόκειται για βραδυβόλο βαρύ όλμο του τέλους του 19ου αιώνα, με ραβδωτή κάνη,  κλείστρο σφηνώσεως, χωρίς σύστημα οπισθοδρόμησης. Έβαλε βαρέα εκρηκτικά βλήματα βάρους μεγαλύτερου των τριάντα κιλών, μεγάλης ρηκτικής ικανότητας, καθώς και βολιδοφόρα βλήματα.

Ιστορικό

Ο όλμος αυτός, που ανήκε στην κατηγορία των βαρέων όλμων (Mörser και όχι Minenwerfer) ανήκε στην κατηγορία όπλων που ζητήθηκαν από τους στρατούς μετά την εμπειρία του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1877-78, όταν κατέστη σαφές ότι τα πυροβόλα εκστρατείας δε μπορούσαν να βάλουν ικανοποιητικά εναντίον των φρουριακών οχυρώσεων που χρησιμοποίησαν οι τούρκοι. Για τον σκοπό αυτόν, ζητήθηκαν "πυροβόλα" με μεγαλύτερα διαμετρήματα (για μεγαλύτερη ρηκτική ικανότητα) και μεγάλη ανύψωση (ώστε να "παρακάμπτουν" τα τοιχία των οχυρώσεων). Ο ρωσικός στρατός ζήτησε ένα τέτοιο όπλο από τη γερμανική εταιρεία Κρουπ, η οποία και παρέδωσε δείγματα για δοκιμή το 1885. Σε εκτενείς δοκιμές από τον ρωσικό στρατό, ο όλμος απέδωσε ικανοποιητικά, ενώ βασικά προβλήματα ήταν η δυσκινησία του και η δυσκολία μεταφοράς πυρομαχικών. Τα δύο αυτά προβλήματα λύθηκαν αφ΄ενός με την τροποποίηση του κιλλίβαντα του όλμου, αφ΄ετέρου με τον σχεδιασμό εφολκαίου, και τα δύο από τον ρώσο αξιωματικό του πυροβολικού A.P. Engelhardt. Το πυροβόλο υιοθετήθηκε από τον ρωσικό στρατό, κατασκευάστηκε από τη βιομηχανία Obukhov (βιομηχανία που ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να κατασκευάζει πυροβόλα της Κρουπ για τον ρωσικό στρατό, και η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα, ως μέρος της εταιρείας Almaz-Antey). Το πυροβόλο κατασκευάστηκε σε μεγάλους αριθμούς, και παρ' όλο που είχε αποσυρθεί σε στατικές φρουρές, κατά τον Α' ΠΠ προωθήθηκε για τον εξοπλισμό μονάδων εκστρατείας, ιδίως στον Καύκασο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στον ρωσικό εμφύλιο και αποσύρθηκε μετά το 1922.

Εικάζεται ότι ο όλμος αυτός αποτελεί τον τύπο των μυστηριωδών "ρωσικών όλμων" των 150 χλστ. που αναφέρονται στο κεμαλικό βαρύ πυροβολικό κατά τη μάχη του Αφιόν Καραχισάρ, εξοπλίζοντας το Σύνταγμα Βαρέως Πυροβολικού του V Σ.Σ. Ιππικού. Η παρουσία τριών (3) όπλων του τύπου αυτού σε πολεμικά μουσεία της Τουρκίας αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τη χρήση του όπλου κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Φωτογραφίες

Εικόνα 1: Σχέδιο του όλμου - πλάγια όψη

 

Εικόνα 2: Δύο σύγχρονες φωτογραφίες του όλμου από μουσειακές εκθέσεις

 

Εικόνα 3: Φωτογραφία του όλμου εν υπηρεσία στον ρωσικό στρατό

 

Εικόνα 4: Μια βασική ένδειξη για την υπηρεσία του όλμου στον κεμαλικό στρατό.

Φωτογραφία του όλμου ως "ρωσικού λαφύρου", εκτεθειμένου στο πολεμικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης

 

 

Εικόνα 5: Όλμος του τύπου εκτεθειμένος στο πολεμικό μουσείο του κάστρου Cimenlik στα Δαρδανέλλια

 

Εικόνα 6: Ο ανωτέρω χώρος, όπου φαίνονται εκτεθειμένα

δύο (2) όπλα του τύπου.