Ορειβατικό Οβιδοβόλο Κρουπ 105 χλστ., Υπόδειγμα 1915

mail Home Page

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 

Βασικά Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για ελαφρύ ταχυβόλο ορειβατικό οβιδοβόλο που αναπτύχθηκε στις αρχές του Α' ΠΠ, με ραβδωτή κάνη, κλείστρο σφηνώσεως και υδροπνευματικό σύστημα οπισθοδρόμησης. Έβαλε εκρηκτικά και βολιδοφόρα βλήματα περίπου 15 κιλών, ήταν λυόμενο σε 8 φόρτους των 115-119 χλγρ. και εναλλακτικά συρόταν συναρμολογημένο από έξι άλογα.

Ιστορικό

Το πυροβόλο της Κρουπ σχεδιάστηκε κατά την έναρξη του Α' ΠΠ, μιας και η Γερμανία μέχρι τότε στερούταν ορειβατικών πυροβόλων. Το πυροβόλο παρήχθη αρχικά σε περιορισμένο αριθμό για χρήση από τον Γερμανικό στρατό, αλλά επειδή αφ΄ενός δεν ικανοποίησαν οι επιδόσεις του, αφ΄ετέρου οι Αυστροούγγροι είχαν εν τω μεταξύ αναπτύξει πολύ ικανότερα αντίστοιχα όπλα, η παραγωγή του σταμάτησε και τα όπλα προωθήθηκαν στους Βουλγάρους (τέσσερις πυροβολαρχίες) και στους Τούρκους (δύο πυροβολαρχίες).

Εικάζεται ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία από τις κεμαλικές δυνάμεις, αφού υπάρχει μεταπολεμική φωτογραφία του πυροβόλου σε χρήση από μονάδα του τουρκικού στρατού. Σε κάθε περίπτωση, αφ 'ενός η χρήση του θα πρέπει να υπήρξε πολύ περιορισμένη, αφ΄ετέρου, καθώς το βεληνεκές του δεν ήταν αντίστοιχο των άλλων ελαφρών οβιδοβόλων των 105 του κεμαλικού στρατού, αλλά πλησίαζε περισσότερο τις επιδόσεις των πεδινών πυροβόλων Κρουπ των 75,  πιθανόν οι δύο(;) πυροβολαρχίες να χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν τον ρόλο σε κάποια κεμαλική μεραρχία.

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Εικόνα 1: Φωτογραφία του όλπυ - αριστερή όψη.

 

Εικόνα 2: Φωτογραφία του όπλου από τον Βουλγαρικό στρατό, στον οποίον οι γερμανοί μεταβίβασαν τέσσερις πυροβολαρχίες του τύπου.

 

Εικόνα 3: Φωτογραφία του πυροβόλου ως λάφουρο του Ελληνικού Στρατού από τον βουλγαρικό.

 

Εικόνα 4: Φωτογραφία του πυροβόλου κατά την υπηρεσία του στον κεμαλικό στρατό

 

Εικόνα 5: Φωτογραφία του πυροβόλου (αριστερά), μαζί με τους άλλους δύο τύπους ελαφρών

οβιδοβόλων των 105 που υπηρετούσαν στον κεμαλικό στρατό: Σκόντα (στη μέση) και Ράινμέταλ (δεξιά).