Τοπομαχικό Πυροβόλο Κρουπ 120 χλστ., Υπόδειγμα 1892

mail Home Page

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 

Βασικά Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για βραδυβόλο οβιδοβόλο του τέλους του 19ου αιώνα, με ραβδωτή κάνη, κλείστρο σφηνώσεως, χωρίς σύστημα οπισθοδρόμησης. Έβαλε μέσου βάρους εκρηκτικά και βολιδοφόρα βλήματα 16 κιλών, σχετικά μικρής ρηκτικής ικανότητας, καθώς και βολιδοφόρα βλήματα του ιδίου βάρους. Το πυροβόλο ήταν συνήθως βοήλατο ενώ συνοδευόταν από βοήλατο κάρο που έφερε πέντε κιβώτια των τεσσάρων βλημάτων καθώς και γεμίσματα.

Ιστορικό

Το τοπομαχικό πυροβόλο Υποδείγματος 1892, διαμετρήματος 12 εκ. της εταιρείας Κρουπ ήταν ένα από τα πυροβόλα του "συστήματος Κρουπ", δηλαδή της οικογένειας πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων αλλά κοινής τεχνολογίας και σχεδιασμού που η εταιρεία ανέπτυξε μετά τον Γαλλο-πρωσσικό πόλεμο του 1870. Τα πυροβόλα αυτά στα διάφορα διαμετρήματά τους ήταν, κατ΄ουσίαν αντίγραφα σε διάφορες κλίμακες.

Ο Βουλγαρικός στρατός προμηθεύτηκε 12 από αυτά το 1892.

Είναι γνωστό ότι ο οθωμανικός στρατός κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ χρησιμοποιούσε τον τύπο αυτόν, χαρακτηρίζοντας τα πυροβόλα αυτά "βουλγαρικά". Εικάζεται ότι ένας αριθμός από τα βουλγαρικά πυροβόλα κατελήφθησαν κατά την κατάληψη της Αδριανουπόλεως στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο και εν συνεχεία αξιοποιήθηκαν.

Εικάζεται ότι τα πυροβόλα αυτά αποτελούν τον "βαρύ" τύπο των πυροβόλων των 12 εκ. που αναφέρει ο Χακκή, έναντι του Υποδείγματος 1873 της ίδιας εταιρείας, της ίδιας σχεδιαστικής οικογενείας και του ιδίου διαμετρήματος αλλά βραχύτερου σωλήνα (25 διαμετρημάτων), που αποτελούσαν το "απλό" πυροβόλο της αναφοράς του Χακκή. Τα βαρέα των 120 χλστ. φαίνεται ότι εξόπλισαν το Σύνταγμα Βαρέως Πυροβολικού του κεμαλικού V Σ.Σ. (Ιππικού).

Το γεγονός ότι φαίνεται να αξιοποιήθηκαν εννέα (9) πυροβόλα του τύπου από τον κεμαλικό στρατό κατά την επίθεση στο Αφιόν, ενώ το σύνολο των βουλγαρικών πυροβόλων του τύπου ανέρχονταν σε δώδεκα (12) δημιουργεί κάποια επιφύλαξη για την ορθότητα της εκτιμήσεως αυτής. Σε κάθε περίπτωση, έναντι της αρχικής παραγγελίας δώδεκα (12) πυροβόλων του Βουλγαρικού στρατού, ο κεμαλικός στρατός χρησιμοποίησε εννέα (9), ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε δύο (2), ενώ ένα (1) εκτίθεται στο πολεμικό μουσείο της Σόφιας.

Φωτογραφίες

 

Εικόνα 1: Πυροβόλa του τύπου στο Παλαιόκαστρο, σε σημείο που έχει καταλάβει ο Ελληνικός Στρατός.

 

Εικόνα 2: Πυροβόλο του τύπου σε χρήση από τους τούρκους. Αδιευκρίνιστο αν πρόκειται για οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια

του Α΄ΠΠ, όπως λέει το αρχικό υπόμνημα, ή για κεμαλικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως ενδεχομένως

δείχνει η έλλειψη στρατιωτικών στολών.

 

Εικόνα 3: Φωτογραφία από αυτό που εικάζεται ότι είναι το μοναδικό δείγμα του τύπου που επεβίωσε στον βουλγαρικό στρατό. Εκτίθεται στο πολεμικό μουσείο της Σόφιας.

 

Εικόνα 4: Άλλη όψη του ανωτέρω εκθέματος.