Πεδινό Πυροβόλο Krupp 75 χλστ., Υπόδειγμα 1903/1910/1911

mail Home Page

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 

Βασικά Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για τυπικό ελαφρύ πεδινό ταχυβόλο των αρχών του 20ου αιώνα, με ραβδωτή κάνη, υδροπνευματικό σύστημα οπισθοδρόμησης και κλείστρο έμφραξης, κάθετο στον άξονα του όπλου (πρόκειται για τύπο κλείστρου σχεδίασης του μηχανικού Canet). Έβαλε ολομερείς φύσιγγες, γεγονός που αύξανε την ταχυβολία του αλλά αύξανε τη φθορά του σωλήνα καθώς περιόριζε την ευκαμψία των πυρών. Τα βλήματα του πυροβόλου ήταν βάρους 6,35 χλγρ. και μικρής ρηκτικής ικανότητας - τον τύπο αυτόν της Krupp, τουλάχιστον, χρησιμοποιούσε το πυροβόλο στον τουρκικό στρατό. Το πυροβόλο υπολειπόταν σε ταχυβολία και ακρίβεια πυρός του πεδινού Schneider-Canet που ήταν το ελληνικό "αντίστοιχό" του.

Το πυροβόλο ήταν ιππήλατο και συρόταν από έξι (6) άλογα.

Ιστορικό

Το ελαφρύ πεδινό πυροβόλο Κρουπ των 75 χλστ., Υπόδειγμα 1903 αποτέλεσε το βασικό εξαγωγικό μοντέλο ελαφρού πεδινού πυροβόλου της εταιρείας Κρούπ κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. Πωλήθηκε σε πολύ μεγάλο αριθμό στη Ρουμανία καθώς και στην Νορβηγία και την Ολλανδία. Επισημαίνεται ότι είναι διαφορετικό από το πυροβόλο της Κρουπ του ιδίου τύπου και σχεδόν διαμετρήματος που ήταν το βασικό πεδινό μεραρχιακό πυροβόλο του γερμανικού στρατού (leichte Feld Kanone 1896 n/A των 7,7 εκ.), αν και ένας μικρός αριθμός από το υπόδειγμα αυτό πρέπει να μεταβιβάστηκε στους Οθωμανούς κατά τον Α' ΠΠ και είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε από τον κεμαλικό στρατό.

Το πεδινό 75άρι Κρουπ αποτέλεσε το βασικό ελαφρύ πεδινό πυροβόλο του οθωμανικού στρατού από τις αρχές του αιώνα μέχρι και τον Α΄ΠΠ. Το πυροβόλο αποκτήθηκε σε μεγάλο αριθμό μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, με διαδοχικές αγορές μεταξύ 1904 και 1911, ελαφρώς τροποποιημένων παραλλαγών του βασικού πυροβόλου, τα υποδείγματα Μ-1903, Μ-1910 και Μ-1911 που δύσκολα διακρίνονται μεταξύ τους και συνήθως αναφέρονται συνολικά ως "Υπόδειγμα Μ-1903". Τα μεταγενέστερα υποδείγματα (-1910 και -1911) φαίνεται να ήταν είχαν αποκτήθηκαν σε δύο παραλλαγές, μία για το πεζικό και μια λίγο ελαφρύτερη για το ιππικό. Στις αρχές του Α' ΠΠ φαίνεται να υπηρετούσαν 344 πυροβόλα όλων των παραλλαγών του τύπου.

Τόσο με βάση το πλήθος που ήταν διαθέσιμο στον Οθωμανικό στρατό κατά την έναρξη του Α' ΠΠ όσο και με βάση τα ελληνικά λάφυρα και τις διαθέσιμες φωτογραφίες του κεμαλικού πυροβολικού, το πυροβόλο, μαζί με τα ορειβατικά Σκόντα και Σνάιντερ-Δαγκλής, θα πρέπει να αποτέλεσε τον κορμό του μεραρχιακού πυροβολικού των κεμαλικών δυνάμεων.

Φωτογραφίες

Εικόνα 1: Έγχρωμο σχέδιο του πυροβόλου

 

Εικόνα 2: Φωτογραφία του πυροβόλου από την εταιρεία Κρουπ,

για την προώθηση του πυροβόλου στην Οθωμανική αυτοκρατορία

 

Εικόνα 3: Κρουπ 75 χλστ., λάφυρα του ΕΣ κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο

 

Εικόνα 4:  Το πυροβόλο ιππήλατο, εν υπηρεσία στον οθωμανικό στρατό.

 

Εικόνα 5: Πυροβολαρχία του Οθωμανικού στρατού, έτοιμη για βολή.

 

Εικόνα 6: Πυροβόλα του τύπου, λάφυρα από τους κεμαλικούς, εκτεθειμένα στην Πλατεία Συντάγματος κατά τη

διάρκεια θριαμβευτικών εκδηλώσεων.

 

Εικόνα 7: Το πυροβόλο σε χρήση από τον Ελληνικό Στρατό, κάπου στη Μικρασία.

 

Εικόνα 8: Το πυροβόλο Κρουπ σε χρήση από τις κεμαλικές δυνάμεις.

 

Εικόνα 9: Πυροβολαρχία του τύπου, πριν από την τουρκική επίθεση στο Αφιόν, το 1922

 

Εικόνα 10: Πυροβολαρχία Κρουπ σε κίνηση, πριν από τη μεγάλη τουρκική επίθεση στο Αφιόν Καραχισάρ.

 

Εικόνα 11: Πυροβολητές του κεμαλικού στρατού δίπλα σε πυροβόλο Κρουπ,

πριν από την επίθεση στο Αφιόν.