Ορειβατικό πυροβόλο Skoda 75 χλστ., Υπόδειγμα 1915

mail Home Page

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 

Βασικά Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για ταχυβόλο ελαφρύ ορειβατικό πυροβόλο αυστροουγγρικής σχεδίασης και κατασκευής, με ραβδωτή κάνη, υδροπνευματικό σύστημα οπισθοδρόμησης, και κλείστρο έμφραξης.

Έβαλε βλήματα με τρία γεμίσματα, που παρείχαν ελαστικότητα των πυρών και την μικρότερη φθορά της κάνης, ενώ με τέταρτο γέμισμα το μέγιστο βεληνεκές εκτεινόταν κατά χίλια ακόμη μέτρα. Τα βλήματα του πυροβόλου ήταν είτε γερμανικής είτε αυστροουγγρκικής προέλευσης, με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, αλλά σε γενικά τα εκρηκτικά βλήματα ήταν βάρους 6,3 χλγρ. και μικρής ρηκτικής ικανότητας, ενώ και τα βολιδοφόρα ήταν λίγο μεγαλύτερου βάρους. Το πυροβόλο ήταν λυόμενο και μεταφερόταν από επτά (7) κτήνη (ημιόνους). Μπορούσε επίσης να σύρεται από δύο ίππους.

Το πυροβόλο ήταν σύγχρονης σχεδίασης για την εποχή του, στιβαρής κατασκευής και είχε εξαιρετικά βαλλιστικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ευελιξία, που περιοριζόταν κάπως από τη μικρή διάμετρο και πλάτος των τροχών που καθιστούσαν το πυροβόλο σχετικά ασταθές κατά την έλξη.

Ιστορικό

Το ορειβατικό πυροβόλο Skoda των 75 χλστ. ήταν από τα πλέον σύγχρονα πυροβόλα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, καθώς ο σχεδιασμός του ολοκληρώθηκε μετά την έναρξη του Α' ΠΠ. Το πυροβόλο θεωρείται, άλλωστε, το καλύτερο ορειβατικό . Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου μεταβιβάστηκε ένας μεγάλος αριθμός πυροβόλων στις οθωμανικές δυνάμεις (κατά μια πληροφορία 144 αντίτυπα), καθιστώντας τον τύπο αυτόν, μαζί με το αντίστοιχο πυροβόλο της Schneider, παραλλαγή του Schneider-Δαγκλής) τη βάση του μεραρχιακού πυροβολικού.

Η παρουσία μεγάλου αριθμού πυροβόλων κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ καθώς και η ύπαρξη λαφύρων από ελληνικής πλευράς υποδεικνύει ότι το πυροβόλο θα πρέπει να παρέμεινε (μαζί με το ορειβατικό Schneider) η βάση του μεραρχιακού πυροβολικού και στις κεμαλικές δυνάμεις κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

 

Φωτογραφίες

Εικόνα 1: Σχηματική Απεικόνιση του ελαφρού ορειβατικού Σκόντα, πλάγια όψη.

 

Εικόνα 2: Χαρακτηριστική ένδειξη της στιβαρότητας του πυροβόλου, η χρήση του εδώ

από μονάδα ορειβατικού πυροβολικού του Τσεχικού στρατού κατά τον Μεσοπόλεμο.

 

Εικόνα 3: Το ορειβατικό Σκόντα ελκόμενο από δύο ίππους

 

Εικόνα 4: Το πυροβόλο κατά την εκπαίδευση πυροβολητών στον Οθωμανικό στρατό.

 

 

Εικόνα 5: Οθωμανική πυροβολαρχία σε βολή στο μέτωπο του Καυκάσου, κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ.

 

Εικόνα 6: Πυροβολαρχία Σκόντα του κεμαλικού στρατού, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Μαρτίου 1921.

 

 

Εικόνα 7: Κεμαλικά ορειβατικά πυροβόλα Σκόντα, λάφυρα του Ελληνικού Στρατού.

 

Εικόνα 8: Ορειβατικό Σκόντα των 75 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, χωρίς το ασπίδιο.